понеділок, 25 квітня 2016 р.

Продукти для мозку: що корисно, а що не зовсім.

Продукти для мозку: що корисно, а що не зовсім.


Мозок – один з найважливіших органів нашого організму, а можна сказати, що мабуть і самий важливий, адже саме він є «командним центром» всього організму, посилає сигнали про втому, біль або, навпаки, активно сприймає імпульси щастя чи радості, відповідає за нашу пам’ять і сон. Від його здоров’я і хорошої роботи залежать не тільки наші емоції, але самопочуття в загальному. А для повноцінної роботи мозку потрібно не тільки інтелектуальний розвиток, але і звичайна їжа, яка б заряджала його енергією. Для вчених давно не секрет, що деякі продукти стимулюють діяльність головного мозку. Тепер це не буде секретом і для нас.

Їжа,яка шкодить роботі мозку


Для роботи мозку шкідливо вживати дуже жирну їжу, велику кількість солодощів і мучного При надмірному вживанні можуть завдати удару по розумової діяльності. Солодощі різко підвищують рівень глюкози в крові, що з часом може призвести до постійних стрибків рівня цукру в крові, а це в свою чергу призводить до неможливості сконцентруватися на якісь певній дії, наприклад, любителі солодкої газованої води більш схильні до депресій і мають гіршу пам’ять. Також впершу чергу не можна вживати алкоголь .  Алкоголь, особливо міцний, веде до відмирання клітин головного мозку та їх старіння. При зловживанні спиртним (навіть багатим антиоксидантами червоним вином) можна «заробити» проблеми з пам’яттю, викликати закупорку судин мозку і навіть нажити рак.

Їжа, яка корисна для мозку

  • Їжа, багата білками і амінокислотами. Білок необхідний для повноцінного функціонування мозку. Амінокислоти, з яких він складається, створюють нейротрансмітери – посередники для передачі імпульсів між клітинами мозку. Цим він впливає на розумовий процес. Білка найбільше в продуктах тваринного походження: яйцях, м’ясі та молочних продуктах, а також в бобових, зелених листових овочах, цілісному зерні, горіхах та насінні.
  • Їжа, багата вуглеводами. Вуглеводи стимулюють вироблення інсуліну, який вкрай важливий для правильної роботи нашого мозку, але їх велика кількість може призвести до підвищення рівня цукру в крові. Багато хто вважає саме вуглеводи основним «паливом» для мозку. Краще віддавати перевагу продуктам, які містять корисну глюкозу: зерновому і чорному хлібу, коричневому тростинному цукру, макаронних виробам з борошна грубого помелу, коричневому або дикому рису. Вони живлять мозок енергію, на довший час.
  • Їжа, багата ненасиченими жирами. Найбільш корисними для мозку вважаються Омега-3 та Омега-6 жирні кислоти. Багато їх у соняшниковій, кунжутній та кукурудзяній олії, гарбузовому насінні, насіння льону, волоських горіхах і в деяких видах морепродуктів та жирній рибі (лососі, тунці). Всі ці продукти, якщо ними не зловживати, повністю покривають потребу нашого мозку в жирах, необхідних для довготривалої працездатності.
  • Їжа, багата фосфором. Фосфор важливий для процесу утворення клітин мозку. Продукти, що містять фосфор, – бобові, цвітна капуста, селера, огірки, редиска, соя, волоські горіхи. 
  • Їжа, багата сіркою. Вона важлива для нормального насичення клітин мозку киснем. Сірка міститься в моркві, капусті, огірках, цибулі, часнику, інжирі, картоплі. 
  • Їжа, багата цинком. Цинк здатний покращити розумові здібності та склад крові, пам’ять та здатність до навчання. Багато його в морепродуктах, таких як, краби, креветки, устриці. Також немало його у яловичині, пісній свинині, баранині, а також в гарбузовому насінні, паростках пшениці, висівках. 
  • - морепродукти - покращують розумові здібності та склад крові, пам'ять та здатність до навчання
  • Їжа, багата кальцієм. Кальцій покращує пам’ять і необхідний для концентрації уваги, а також допомагає захищати мозок від впливу інфекцій. Найбільше кальцію містять яблука, капуста, абрикоси, буряк, морква, огірки, вишня, виноград, зелені овочі, апельсини, мигдаль, персики, полуниця, ананас, цільне зерно. Проте нещодавно фахівці з’ясували, що кальцій, що міститься у великих кількостях в молочних продуктах, може погано впливати на функції мозку. За словами експертів, він часто стає причиною порушення розумової діяльності. Цей елемент звужує кров’яні судини, що призводить до психічних розладів у літніх людей.
  •  Їжа, багата залізом. Цей елемент необхідний для збереження здатності до запам’ятовування і концентрації уваги. Багато його в бобових, зернових продуктах, яйцях, сирі, яловичій печінці, зелених овочах, яблуках.
  •  Їжа, багата на магній. Цей елемент необхідний для нормального функціонування нервової системи і профілактики нервових захворювань, безсоння, головного болю, тривожності. Магній міститься в мигдалі, салаті-латуку, м’яті, цикорії, оливках, арахісі, картоплі, гарбузі, сливі, тощо. 
  • Їжа, багата калієм. Калій є важливим мінералом, який допомагає нормалізувати серцебиття, посилає кисень в мозок і регулює водний баланс організму. Міститься він у печеній картоплі, куразі, родзинках, свіжих червоних помідорах.
  •  Їжа, багата вітамінами. В основному важливу роль для мозку відіграють вітаміни Е, С і групи В. Вони потрібні для підтримки в належному стані нашої нервової системи, а також для покращення пам’яті та уваги, і нормального функціонування мозку. Їх джерелами є овочі, фрукти і ягоди, яйця, м’ясні продукти і субпродукти. 
  • Їжа, багата киснем. Для нормального функціонування мозку потрібен кисень. Отримати його можна, вживаючи картоплю, петрушку, м’яту, хрін, редис, цибулю, помідори. 
  • Антиоксиданти в харчуванні. Антиоксиданти захищають наш мозок від вільних радикалів, які ушкоджують міжклітинні мембрани і клітини мозку. Наявність в раціоні продуктів, які містять ці речовини, покращує пізнавальну здатність мозку і пам’ять. Найбільша кількість антиоксидантів міститься в овочах і фруктах з темним забарвленням плодів. Також у ягодах (чорниці та голубиці), у зеленому чаї, шоколаді, оливковій олії і червоному вині.

Загальні рекомендації для покращення функціонування мозку

  • Мозок не терпить переїдання. Споживання зайвих калорій веде до розумової недостатності. Відмова від переїдання здатне скоротити поступове знищення нейронів, яке в майбутньому загрожує і нормальному старіючому мозку, і ураженому дегенеративними захворюваннями. Мозок, приймаючи надлишкові калорії, швидше руйнується, оскільки для засвоєння їжі потрібно спалювати більше кисню, і так утворюється більша кількість вільних радикалів, що руйнують клітини мозку. Спалювання додаткових калорій послаблює клітини мозку і прискорює процес його старіння. 
  • Мозок не любить голодувати. Недоїдання і суворі дієти ведуть до незворотних негативних наслідків для мозку. Цілком очевидно, що для повноцінного функціонування мозку необхідні певні живильні речовини.
  •  Мозок вимагає дотримання правильного режиму харчування. Для підтримки розумової активності бажано дозувати навантаження на травну систему, тому краще рівномірно розподіляти денну норму калорій, не їсти занадто пізно (оскільки після щільної пізньої вечері не завжди можна добре заснути).
  •  Мозку необхідний сніданок. Якщо не снідати, мозок вже з ранку недоотримає харчування, і розумова діяльність зажадає тривалої розкачки. 
  • Мозок любить різноманітну їжу. Раціон повинен бути якомога більш різноманітним, щоб отримати всі необхідні мозку речовини. Погано – харчуватися одними вуглеводами: велика кількість таких продуктів наганяє сонливість і діє розслабляючи, викликаючи загальну млявість і слабкість. 
  • Мозок любить правильні поєднання. Наприклад, овочі краще поєднувати з м’ясними та рибними продуктами, хоча овочі повинні переважати. Шкідливо для мозку поєднувати в одному прийомі їжі два види білків – наприклад, їсти салат з рибою і яловичину з овочами, оскільки організму потрібно занадто багато енергії на засвоєння.

Немає коментарів:

Дописати коментар