20 екзотичних фруктів, про яких ви не знали
![]() |
Цей фрукт родом з тропічної Америки, але його також вирощують в Пакистані, Індії та на Філіппінах. Фрукти чимось схожі на соснову шишку, діаметр їх близько 10 див. У плода, що має легкий смак заварного крему, біла плоть всередині і невелика кількість насіння.
2. Маммея американська (американський абрикос)
![]() |
Маммея американська — це вічнозелене дерево, родом з Південної Америки, штучним чином висаджена в інших регіонах світу, включаючи Західну Африку і Південно-Східну Азію. Американський абрикос — це насправді ягоди, які в діаметрі мають близько 20 див. У ягоди зовнішня товста шкірка і м'яка помаранчева м'якоть всередині, як правило, в центрі знаходиться одне велике насіння, проте, у великих ягід їх близько 4. М'якоть солодка і ароматна.
3. Черимойя
![]() |
Черимойя, або кремове яблуко, є листяним рослиною, произрастающим у високих гірських районах Південної Америки. Плід дерева має округлу форму з 3 типами поверхні (горбкувата, гладка або змішана). М'якоть плоду кремової консистенції дуже ароматна, біла і соковита. Кажуть, що смак плоду схожий на поєднання банана, маракуї, папайї та ананаса. Марк Твен у 1866 році сказав: «Черимойя — найсмачніший з усіх відомих фруктів».
4. Платонія чудова
![]() |
Платонія — це велике дерево (досягає у висоту до 40 метрів), що росте в тропічних лісах Бразилії та Парагваю. Фрукти виростають до розмірів апельсина, при натисканні з них починає сочитися жовта рідина. Всередині фрукта присутній біла м'якоть, обволікає кілька чорних насіння, яка володіє приємним кисло-солодким смаком.
5. Кокона
![]() |
Кокона — це ще один тропічний фрукт, який можна знайти в гірських районах Південної Америки. Він росте на невеликих чагарниках, причому зростає дуже швидко: за 9 місяців з насіння можна отримати фрукти, а ще через 2 місяці вони остаточно дозріє. Плоди дуже схожі на ягоди, і бувають червоного, помаранчевого і жовтого кольорів. Зовні вони дуже схожі на помідори, а на смак представляють собою щось середнє між помідором і лимоном.
6. Хлібне дерево
![]() |
Хлібне дерево належить сімейства тутових, а родом вона з Філіппін і з островів Південно-Східної Азії. Плоди за смаком нагадують банан, їх можна їсти сирими, коли вони цілком дозріли, в недозрілому вигляді же їх можна вживати в їжу тільки приготованими. Стиглий плід м'який і солодкий, незрілий — щільний і крахмалистый, назва ж своє він отримав з-за того, що при приготуванні недозрілого плоду він за смаком дуже нагадує свіжоспечений хліб.
7. Лангсат
![]() |
Лангсат або дуку — це два дуже схожих фрукта, які можна знайти у всій Азії. Вони є вихідцями з тієї ж родини, майже однакові за зовнішнім виглядом і смаком, з однією лише відмінністю. Шкірка лангсата містить латексне речовина, вона не отруйна, але з-за нього важко її видаляти, шкірка ж дуку легко відділяється. Всередині плоду є 5 сегментів, деякі з яких містять кілька гірких насіння. Це дуже солодкий фрукт, який може бути приготовлені різними способами.
8. Дакриодес їстівний
![]() |
Дакриодес — це вічнозелене дерево, що виростає у вологих тропічних лісах Африки, на півночі Нігерії і на півдні Анголи. Плоди, колір яких варіює від темно-синього до фіолетового, також відомі як африканські груші, вони мають продовгувату форму і блідо-зелену м'якоть всередині. Ці жирні плоди, як стверджувалося, можуть покласти кінець голоду в Африці, оскільки на 48 відсотків фрукти складаються з незамінних жирних кислот, амінокислот, вітамінів і тригліцеридів. Підрахували, що з одного гектара, засадженого цими деревами, можна отримати 7-8 тонн олії, при цьому можуть бути використані всі частини рослини.
9. Джаботикаба
![]() |
Бразильське виноградне дерево — це дуже дивне рослина родом з Південно-Східній частині Бразилії. Дивина цього дерева полягає в тому, що на ньому ростуть фрукти. Спочатку, жовтувато-білі квіти з'являються на всьому стовбурі і великих гілках, потім квіти перетворюються на плоди, в діаметрі становлять 3-4 див. Всередині фіолетових круглої форми фруктів міститься м'яка желатинова плоть з 1-4 чорними насінням. Плід дуже солодкий, його можна їсти просто так, проте найчастіше його використовують для виготовлення вина або лікеру.
10. Рамбутан
![]() |
Рамбутан — це дивного вигляду фрукт, який виглядає як пухнаста полуниця. Його батьківщина — це Південно-Східна Азія, але він широко поширений і в інших регіонах, особливо в Коста-Ріці, де його називають «китайською присоском». Плоди, діаметром 3-6 см, мають овальну форму. Плоть трохи жорстка, але легко відокремлюється від шкірки, на смак рамбутан кисло-солодкий.
11. Ноні
![]() |
Цей фрукт відомий багатьма назвами, в тому числі велика моринга, індійська шовковиця і т. д., його батьківщиною є вся Південно-Східна Азія та Австралія, також він повсюдно вирощують у тропіках. Дерево плодоносить круглий рік, але, як правило, коли плоди дозрівають, фрукти мають дуже різкий запах. Однак, незважаючи на запах, плід багатий високим вмістом клітковини, вітамінами, білками, залізом і кальцієм, а також є основною їжею в багатьох країнах Тихого океану. Його можна вживати в їжу приготованим або ж у сирому вигляді з сіллю.
12. Марула
![]() |
Марула — це листяне дерево родом з країн Південної та Східної Африки. Зараз воно росте на всій території Африки, оскільки його плоди є важливим джерелом їжі народів банту, а дерева з'являлися на всій території їх міграційного шляху. Зелений плід дозріває і стає жовтим, а біла м'якоть всередині дуже соковита і володіє приємним ароматом. Після падіння з дерева плоди майже відразу ж починають бродити, тому слони і бабуїни в цих регіонах часто перебувають у легкому алкогольному сп'янінні. Плоди також використовуються для виготовлення популярного лікер Amarula, який можна знайти в будь-якому магазині Duty-free.
13. Морошка
![]() |
Морошка — це ягода західного узбережжя Північної Америки. Вона зустрічається у вологих лісах і росте густими заростями. Плід схожий на малину, однак, в його забарвленні більше оранжевого кольору. Вони дуже солодкі, їх вживають в їжу сирими, так і переробляють на сік, вино, цукерки і варення.
14. Салака (зміїний фрукт)
![]() |
Зміїний фрукт родом з Індонезії. Вони ростуть гронами, а прізвисько своє отримали з-за червоно-коричневою лускатої шкірки, яка легко знімається. Усередині знаходяться 3 білих солодких «сегмента», кожен з яких містить невеликі чорні неїстівні насіння. Фрукти мають кисло-солодким смаком, по консистенції нагадують яблука.
15. Баіль
![]() |
Баіль, або кам'яне яблуко, родом з Індії, однак, його можна знайти на всій території Південно-Східної Азії. Баіль — це гладкий фрукт з деревної шкіркою, яка буває пофарбовану в жовтий, зелений або сірий кольори. Жорстка зовнішня шкірка настільки тверда, що до фрукта можна дістатися лише за допомогою молотка. Всередині знаходиться жовта м'якоть з кількома волохатими насінням, яку можна вживати в їжу свіжої або сушеної. Із стиглих фруктів часто готують напій під назвою шарбат, до складу якого також входять вода, цукор і сік лимона з м'якоттю. Необхідний лише один великий фрукт для того, щоб приготувати 6 літрів шарбата. 16. Хризофіллум (зоряне яблуко)
![]() |
Цей фрукт родом з низинних районів Центральної Америки та Західної Індії. Нижня сторона листя цього вічнозеленого дерева сяє золотистим кольором, помітним навіть на відстані, а білі або бузкові квіти, які ростуть на дереві, володіють солодким ароматом. Плоди круглої форми і фіолетового відтінку, шкірка у них щільна. Якщо плід розрізати горизонтально, то чітко простежується форма зірки в м'якоті. Свіжі плоди мають дуже солодким і приємним смаком.
17. Карамбола (зоряний фрукт)
![]() |
Карамбола — це плодове дерево, родом з Філіппін, але виростає на всій території Південно-Східної Азії, Східній Азії, Південній Америці. Оболонка фрукта містить п'ять «хребтів», який при поздовжньому розрізі стає схожим на зірку, з-за чого, власне, плід і отримав таку назву. Фрукт багатий вітаміном С і антиоксидантами. При дозріванні плід стає яскраво-жовтим, а на смак він дуже соковитий, хрусткий.
18. Рогата диня
![]() |
Рогата диня, також відома як африканський огірок, родом з Африки, але в даний час її вирощують також в Австралії, Новій Зеландії і Чилі. При дозріванні оболонка дині покривається щільними гострими жовтими шипами, а м'якоть, подібна желе, набуває яскраво-зелений колір. Часто смак фрукта порівнюють з бананом. Плід є хорошим джерелом вітаміну С і клітковини.
19. Пітаї
![]() |
Пітаї, або кактусовый фрукт, який можна знайти по всій Азії, Австралії, Північній і Південній Америці, спочатку вважався жителем Мексики. Існує два типи пітаї: кислий, як правило, вживається в їжу в Америці, і солодкий, що росте у всій Азії. Фрукти бувають червоні, жовті і пурпурові, вони мають дуже приємний аромат, а солодкий вид на смак дуже схожий на ківі.
20. Магічний фрукт
![]() |
Диво фрукт, або солодкі ягоди, — це дуже дивні ягоди родом із Західної Африки. Що ж робить ці фрукти-ягоди дивними? Плоди у великих кількостях містять замінник цукру миракулин в поєднанні з глікопротеїном. Сам по собі плід не має дуже солодким смаком, але після того, як людина його з'їдає глікопротеїн пов'язує смакові рецептори, розташовані на мові людини, і приблизно протягом години перетворює смак будь-якого продукту в солодкий. Таким чином, ви можете з'їсти цілий лимон, а на смак він солодкий сироп. У 70-х роках були зроблені спроби серійної продажу фрукта як дієтичного товару, оскільки він будь-яку їжу здатний перетворювати в солодкість, при цьому, не впливаючи на кількість споживаних калорій. Проте, домогтися успіху на цьому поприщі не вдалося
Немає коментарів:
Дописати коментар